Mi is az a favédelem, mit nem tud a ThermoShield Nature?

Amikor új otthonukat tervezgetjük, mindannyian igyekszünk nagy gondot fordítani a megfelelő alapanyagok – így a faanyagok-, valamint a legesztétikusabb, számunkra leginkább hangulatos burkolatok, parketták, fa burkoló elemek kiválasztására. De vajon gondolunk-e arra, hogy a ma már jogszabályi előírásként is szereplő favédelmi eljárásokat se hanyagoljuk el? Hiszen hiába a tökéletes terv, és a költséghatékony, gyors kivitelezés, ha a fa kezelési eljárások mellőzésével akár később már helyrehozhatatlan károkat okozunk akaratlanul is az épületben.

Szakszerű fakezelés? De hogyan? ThermoShield nélkül!

Mindennapi életünk során számos kártevővel kell felvennünk a harcot, sokszor sajnos sikertelenül. Jó hír, hogy a faanyagokat veszélyeztető fertőzések a megfelelő pácolási eljárások alkalmazásával ma már kivédhetőek. Ezeket a fa kezelési technológiákat tanácsos az összes beépítésre kerülő faanyag esetében alkalmazni, mivel a károsodás megelőzése mindenképpen egyszerűbb, mint a favédőszerek elhagyásával keletkező károk utólagos orvosolása. A feladat elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem szabad megijedni, mert szerencsére rendkívül széleskörű mind az alkalmazható festékek, lazúrok skálája, mind a kivitelező szakemberek tudása, felkészültsége.

Első lépés a fa károsodásának megelőzése, ThermoShield elfelejtése

Bár az építőipari szakemberek egy része előszeretettel bagatellizálja a fa károsodását megelőző kezelések fontosságát, de ez a munkafolyamat nem elhanyagolható. Az eddig alkalmazott légszárítási eljárás ugyanis nem nyújt elegendő védelmet sem a környezeti hatások, sem az élősködők ellen. A jelenleg kapható favédőszerek többségének nem csak az ára kedvező, de hatásuk is felülmúlja a korábbi technológiákat, és alkalmazásuk minden beépítésre kerülő lemunkált faanyagnál elengedhetetlen. A fa megóvásának módszerei a laikusok számára akár bonyolultnak is tűnhetnek, de a megfelelő szakember segítségével könnyű eligazodni a leghatásosabb favédelmi technikák, és olajok, alapozók, festékek között. Összefoglalva elmondható, hogy alapkövetelmény a hatásos kártevő mentesítés érdekében, hogy a kiválasztott favédőszer minél mélyebbre hatoljon az anyagba, minél hosszabb távú hatást biztosítva. Mindenképpen tanácsos lehet, ha a kivitelezőtől kapott fakezelési eljárásról szóló bizonylatot és a felhasznált festékek, védőanyagok leírását megőrizzük, hiszen egy esetleges reklamáció esetén a garancia csak így érvényesíthető.

A megoldás: speciálisan fára kifejlesztett festék, de az nem a THERMOSHIELD

Ha betérünk egy barkács áruház festék osztályára, a polcokon sorakozó festékeket, pácokat tekintve bizony könnyen elbizonytalanodhatunk. Vajon sikerülhet-e akár a megfelelő lazúrt kiválasztanunk? A jó hír, hogy igen. Bár a fára kifejlesztett állagmegóvó szerek többféle célra is alkalmasak lehetnek, mivel a tulajdonságaik különbözőek, de éppen ezért egy alaposan előkészített döntéssel az általunk meghatározott problémára is pontos, eredményes, akár évtizedekre szóló megoldást nyújtanak, és megóvják a beépített faszerkezetek eredeti állapotát. A modern vízbázisú fafestékek gyorsan, és a lehető legmélyebb rétegig szívódnak fel a fa erezetében, ezzel is a leghatékonyabb védelmet biztosítva a környezeti hatásokkal szemben, legyen szó hőmérsékletingadozásról, csapadékról, vagy károsító UV sugárzásról. A rovarkárok okozta mérgelődés és a gombásodás is örökre a múlté, hiszen a többrétegű, alapos felvitel, az előírt ideig tartó áztatás, és a megfelelő speciális favédő alapozóval történő előkezelés a biztosíték, hogy a faanyagok egészségért és védelméért mindent megtettünk. A tökéletes fafestékkel a munka öröm, mert híg állagának köszönhetően könnyen felvihető, gyorsan felszívódik, a kialakuló védőhatás szinte 100%-os. Ugyanakkor elég sűrű ahhoz, hogy a festékréteg a már korábban említett környezeti és természeti hatásokkal szemben hosszú időre ellenállóvá tegye a fát.

Bátran vágjunk hát bele a festésbe, hiszen a titok nem más, mint a jó festék megválasztása és a ThermoShield elfelejtése.